Op 15 augustus vond, zoals elk jaar op die datum, de Nationale Herdenking plaats van de slachtoffers van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van voormalig Nederlands Indië, 1941-1945. Naast de centrale plaats van herdenking bij het Indisch Monument in Den Haag, zien we de laatste jaren steeds meer lokale herdenkingen, zoals ook gisteren in Heerenveen bij het nieuwe Indië Monument,
waarvan de Leeuwarder Courant een mooie foto afdrukte.


Op dat monument staat echter dat de gevallenen uit de jaren 1945-1950 herdacht worden. Dat zijn dus de jaren nà de Japanse bezetting, de jaren waarin de Nederlandse regering troepen naar Indonesië stuurde in een poging het koloniale bezit intact te laten. Daarbij vielen ook onder de Friese militairen bijna 160 slachtoffers.


Ondanks het feit dat het einde van de Japanse bezetting al 79 jaar geleden is en er ook van de mensen die betrokken waren bij de gebeurtenissen in de jaren daarna er niet veel meer in leven zijn, neemt de belangstelstelling voor de Indische geschiedenis de laatste jaren weer toe, getuige ook dit nieuwe monument in Heerenveen. Dat is goed en mooi. En er is ook meer dan genoeg om te herdenken
en te overwegen wat betreft geslaagd en mislukt, goed en fout, als het om die geschiedenis gaat. Maar een klein beetje orde houden in het beschouwen van deze jaren kan geen kwaad. Op 15 augustus worden in ons land elk jaar de slachtoffers van oorlog en bezetting door Japan tussen 1941 en 1945 herdacht.


De Stichting Indië-Monument Friesland herdenkt elk jaar op de laatste woensdag van augustus - dit jaar dus op woensdag 28 augustus- bij het Indië-Monument in het Rengerspark in Leeuwarden de Friese soldaten die tussen 1945 en 1949 in Indonesië zijn gevallen.


Hoewel de geschiedenis van de Japanse bezetting als het ware doorloopt in de tumultueuze periode na de nederlaag van Japan, zijn het toch verschillende zaken die herdacht worden.


Leeuwarden, 16 augustus 2024